Топлоизолации с минерален произход

   Различават се от останалите топлоизолационни материали с това, че осигуряват едновременно много добра термо, звуко и пожароизолация. Минералните вати също са паропропускливи и издръжливи на влага. Добрата звукоизолация се дължи на естествената им влакнеста структура. Негоримостта и звукоизолационните им качества ги правят изключително подходящи за вътрешна употреба – в неносещи преградни стени, в окачени тавани, скатни покриви и др.Имат голямото преимущество да са устойчиви на гризачи.

 

1. Каменна вата              

   

     Произвежда се от базалт, варовик, доломит и боксит и представлява екологично чист материал. Предлага се под форма на меки и твърди плочи, рула и въжета. Плочите от каменна вата имат добра влаго, водо, топло, пожаро и звукоизолация. Твърдите плочи се ползват за плоски покриви, а другите видове плочи за фасадна и вътрешна изолация. Рулонната каменна вата  е подходяща за скатни покриви, вътрешни преградни стени и окачени тавани.

2. Стъклена вата                         

     Изработва се от пясък,кварц,варовик и стъкло. Предлага се под формата на панели, рула и въжета. Предлага се дори и като материал за впръскване, като при този метод покрива изключително добре неравни повърхности и кухини.

3. Перлит     

Перлитът е минерал, който се получава чрез хидратиране на обсидиан, който е естествен продукт от вулканични изригвания.Полученият продукт се използва като изолационен пълнител за стени, покриви и тавани, а се среща и като перлитени плоскости.Твърде често се използва като бетон за наклон при плоските покриви – т.нар. лек бетон или перлитобетон. Перлитът не гние и е устойчив на атмосферни условия и вредители. Перлитът може да бъде направен хидрофобен, чрез покриването му със силиконови смоли или битум. С перлита може да се работи без предпазни мерки,  само трябва да се носят маски за защита от прах, ако се използва като пълнител.Повторното използване на изолацията за пълнене е лесно.                    

   

Перлитът се произвежда предимно в Югоизточна Европа, което го прави често използван материал и у нас,защото няма транспортни разходи.Перлитът е естествен продукт и все още е предпочитан избор пред синтетичните изолационни материали.Предлага се опакован в торби или насипно състояние.

4. Глина

     Глината е широко използван материал още от векове. Един от най-разпространените видове строителство при традиционната българска къща е паянтова конструкция с плет измазан с глина. Този способ е използван и при планинската и при равнинната къща. От каменна зидария са основите, а при двуетажните сгради целият първи етаж. Жилищният етаж е основно оформен с глина – стени, под и таван. Когато дървената конструкция е покрита с глина, тя се запазва в продължение на столетия без поражения.Плетената къща е от най-устойчивите на сеизмични натоварвания, което я прави годна за използване и в наши дни.

Видове топлоизолации - Топлоизолации с растителен произход

Напишете коментар