Препоръки при монтаж на алуминиеви радиатори, безплатна консултация - Термосиликат ООД

 • Радиаторите се поставят под прозорците. Причината за това е, че най-големите загуби на топлинна става през прозорците. Ако оставим прозорец без радиатор под него, това означава, че по този прозорец ще се образува конденз, ще се запоти и дори е възможно стъклото да замръзне, когато стане много студено. Когато поставим радиатор под прозореца, той осигурява постоянна циркулация на въздуха пред прозореца, което го предпазва от образуване на конденз.
 • Когато помещението е по-голямо и има няколко прозореца е редно да поставим радиатор под всеки един от прозорците.
 
 • Начините на свързване на един радиатор са разнообразни. Ефикасността на радиатора силно зависи от начина на свързване, който приемем да изпълним.
  • Свързването на радиаторите е най-ефективно, когато са свързани „на кръст” - топлата вода (входа) влиза от горе, студената вода (изхода) от срещуположната страна от долу.
  • Ако свържем радиатора „едностранно”, горе вход /долу изход от една и съща страна на радиатора, намаляваме ефективност с 20-50% (зависи от дължината на радиатора). Това свързване („едностранно”) може да се използва за радиатори, с не повече от 10 глидера.
  • Свързване „долу/долу” или входяща вода долу и изходяща вода от другата страна - пак долу. Радиатора работи с 40-70% намалена ефективност, това включване горещо препоръчвам да не се прави.
  • Свързване „долу/долу + едностранно”, става със специален адаптер за включване. Също препоръчвам да не се прави, защото освен че е не ефективно е и доста по-скъпо като изпълнение.
 • Редно е да избягваме струпване на радиаторите само в една част от помещението. Правилното решение е те да бъдат равномерно разпределени.
 • Ако се налага да отопляваме много голямо помещение, където и двата му размера са големи (например помещение с размери 12m х 12m = 144m²), то по ефективното решение би било изпълнение на подово отопление, а не с радиатори.
 • За да осигурим правилна работа (конвекция) на радиаторите, трябва да се съобразим с няколко параметри при монтажа им.
  • Разстоянието между стената и задната повърхнина на радиатора да е минимум 25mm.
  • Разстоянието от пода до долния ръб на радиатора да не е по-малко от 150mm.
  • Всички радиатори трябва да има много лек наклон при монтажа, така че обезвъздушителя да остане в по-високата част. Този наклон в никакъв случай не трябва да се забелязва с просто око и да ви дразни когато погледнете радиатора. При късите радиатори (от 6 до 12 глидера) този наклон може да е 1% , а при по-дългите радиатори (от 12 до 22 глидера) наклона може да е 0,5%. По този начин разликата във височината на високия и ниският край е от порядъка на 5mm.
 • Трябва да избягваме поставянето на много дълги радиатори, поради факта че ефективността на всеки следващ глидер спада. Ако поставим радиатор с дължина 20 глидера, то последните два работят с 20 до 30% намалено топлоотдаване.   
 • Също така е редно да избягваме поставянето на голям брой радиатори, всеки от който с малък брой глидери. По-добре е да поставим два радиатора с по 12 глидера - общо 24 глидера, от колкото 3 радиатора с по 8 глидера. Причината е, че по този начин увеличаваме много разходите за монтаж, увеличаваме броя на термостатичните вентили, термостатичните глави, кранчетата, увеличава се и броя на изводите на колекторите/разпределителите, увеличаваме и дължината на използваните тръби.
 • Оптималната бройка глидери за един радиатор е от 10 до 14. Редно е да се стремим радиаторите да са с приблизително еднакъв брой глидери и да са равно отдалечени (еднакво дълги пътища) от етажната разпределителна/колекторна кутия.
 • Дължината на тръбите (отиваща и връщаща) до всеки радиатор, не трябва да превишават общо 40 метра, в противен случай рискуваме радиатора да работи с намалена ефективност. Това важи в случай, че използваме тръба с алуминиева вложка PEX-AL-PEX, с диаметър 16мм. Ако се налага дължината на тръбите да е повече от 40 метра, редно е да се използва тръба PEX-AL-PEX с диаметър 20мм.
 • Когато полагаме тръбите (отиваща и връщащ) до всеки радиатор, трябва да се стремим те да минават по възможно най-краткият път и да правят възможно най-малко чупки. Избягвайте да изпълнявате множество навивки на тръбите (да имитирате серпантина или подово отопление). Това значително увеличава съпротивлението на водата в тръбите.

 

Надявам се тази статия да ви е била полезна

инж. Филип Христов


коментара

Димитър Кърпачев на 08. Май 2015 в 13:13
Много полезна статия. Благодаря Ви инжинер Христов!
Свилен на 30. Януари 2017 в 19:03
Много пояснителна , благодаря ви.
Михаил Лазов на 28. Септември 2018 в 08:29
Mного хубава статия! Има един въпрос само..........На каква височина е желателно да са радиаторите от пода ? Благодаря! ;)
Termosilikat LTD на 02. Октомври 2018 в 23:41
Препоръчителната височина е 15cm

Напишете коментар